Exploitatievergunning horecabedrijf
Wat is het?
In een exploitatievergunning staan voorwaarden. Deze voorwaarden hebben te maken met overlast, veiligheid en fatsoen. U vraagt een exploitatievergunning aan bij de gemeente als:
- u een horecabedrijf wilt starten of overnemen
- u uw horecabedrijf wilt uitbreiden door een verbouwing
- de rechtsvorm van uw horecabedrijf verandert
- uw horecabedrijf een andere leidinggevende krijgt
- u een terras wilt starten of uw terras wilt uitbreiden
- u met uw horecabedrijf nieuwe activiteiten gaat uitvoeren
Dit geldt voor elk horecabedrijf, ook als u geen alcohol schenkt. Een horecabedrijf is bijvoorbeeld een:
- hotel
- restaurant, café of snackbar
- discotheek
- buurthuis of clubhuis
Wat moet ik doen?
U vraagt de vergunning aan bij de gemeente.
Hoe werkt het?
U kunt een exploitatievergunning krijgen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:
- De eigenaar of leidinggevende is van onbesproken gedrag. De gemeente kan vragen om een Verklaring omtrent het gedrag (VOG).
- De omgeving heeft geen last van uw horecabedrijf. De gemeente kan vragen dat u maatregelen neemt om daarvoor te zorgen.
- In het gebied mogen horecabedrijven zitten.
De gemeente kan u vragen om een ingevuld Bibob-formulier. Hiermee checkt de gemeente de achtergrond van uw bedrijf en de mensen die er werken.
Wat heb ik nodig?
- Een bedrijfs- of ondernemingsplan met informatie over de werkzaamheden, de producten en de mensen voor wie uw horecabedrijf bedoeld is.
- Een huurovereenkomst, eigendomsbewijs of pachtovereenkomst van het pand.
- Een plattegrond van het pand met de ligging, indeling, de verschillende ruimten en de grenzen van het terrein.
- Een kopie van een geldig legitimatiebewijs van alle leidinggevenden die in loondienst zijn.
- Een kopie van de arbeidsovereenkomst van alle leidinggevenden die in loondienst zijn.
- Een ingevuld Bibob-formulier.
Hoelang duurt het?
Binnen 8 weken hoort u van de gemeente of u de vergunning krijgt. De gemeente kan deze termijn met maximaal 8 weken verlengen.