Gladheid bestrijden
Wat is het?
De Gemeente Beek verzorgt de gladheidsbestrijding op de belangrijkste doorgaande en verbindingswegen. Hieronder vindt u een gedeelte van het gladheidbestrijdingsplan dat voor u als gebruiker van de openbare ruimte in het kader van de gladheidbestrijding van belang is. Daarnaast zorgt de Provinciale Waterstaat voor de provinciale wegen en Rijkswaterstaat voor de autosnelwegen.
Gladheidbestrijdingsplan 2023/2024
Als wegbeheerder heeft de gemeente een zogenoemde zorgplicht. Een geactualiseerd gladheidbestrijdingplan is onderdeel van die zorgplicht. Het gladheidbestrijdingplan bevat: een beleidsplan gladheidbestrijding en een plan van aanpak, inclusief routes en een routekaart. Het plan van aanpak heeft betrekking op de gladheidbestrijding binnen de grenzen van de gemeente Beek en op de grensoverschrijdende wegen, waarbij hierover afspraken met de buurgemeenten zijn gemaakt. De gladheidbestrijding in de gemeente Beek wordt uitgevoerd door RWM.
Het plan van aanpak heeft betrekking op de periode tussen 1 november en 1 april, waarbij er zowel sprake kan zijn van preventief strooien als curatief strooien. De te ondernemen strooiactie zal worden bepaald aan de hand van:
- een melding uit het gladheidsmeldsysteem
- een plotselinge weersverandering
- na opdracht van de wegbeheerder van de gemeente
Preventieve strooiacties worden binnen drie uur na melding uitgevoerd. Ook bij curatieve strooiacties als gevolg van plotselinge weersveranderingen (sneeuwval en gladheid), wordt er naar gestreefd om binnen drie uur na melding gereed te zijn. Bij extreme sneeuwval, gladheid of bij overschrijding wordt mogelijk meer materieel ingezet.
Secundaire route
Daarnaast zal er ook gladheidbestrijding op de secundaire route plaatsvinden. De secundaire route bestaat vooral uit weggedeeltes met hellingen. Naast de machinale gladheidbestrijding, vindt er tijdens reguliere werktijden ook handmatige gladheidbestrijding plaats. Dit is voornamelijk bij drukke locaties, zoals: scholen, bejaardenhuizen, bejaardenwoningen en in het centrum.
Wat moet ik doen?
Zorg dat u altijd voldoende zout om te strooien in huis hebt. Dan kunt u de stoep voor uw woning sneeuw- en ijsvrij houden.
Vragen en meldingen
Voor vragen en meldingen omtrent de gladheidbestrijding kunt u terecht bij de Afdeling Beheer Openbare Ruimte.