Stop heling
Voorkom diefstal en heling. Hier vindt u meer informatie over het voorkomen van heling. Bent u ondernemer in tweedehands goederen/ Dan vindt u hier meer informatie over de registerplicht.
Info voor inwoners
Ook wel eens in de gelegenheid geweest om voor een klein bedrag iets te kopen op straat of via marktplaats of een product te kopen dat 'van de vrachtwagen is gevallen'? De aankoop van dit soort goederen lijkt onschuldig en kan aantrekkelijk zijn. Er bestaat echter een kans dat u een goed koopt dat van diefstal afkomstig is. Dieven verdienen geld aan de verkoop van gestolen spullen. Kijk voor tips om heling te voorkomen op www.stopheling.nl. Maak inbraak en diefstal voor een dief niet aantrekkelijk en voorkom dat misdaad loont.
Registerplicht opkopers / handelaren tweedehands goederen
Als ondernemer in tweedehands goederen bent u een belangrijke partner in de strijd tegen heling. Veel buit van woninginbraken en straatroven kan, zonder dat u zich daar bewust van bent, via uw onderneming ten gelde worden gemaakt. Om heling tegen te gaan geldt daarom voor handelaren in tweedehands goederen een registerplicht.
Wat moet u doen?
U moet u zich aanmelden en registreren via www.ikbenhandelaar.nl Bijvoorbeeld als u handelt in:
- Edelmetaal (zoals goud, zilver of platina)
- Elektrische apparatuur (zoals laptops, computers, smartphones, telefoons, audio- en videoapparatuur)
- Fietsen
- Kunstvoorwerpen en antiek
- Sieraden, juwelen, uurwerken
- Onderdelen van fietsen, bromfietsen, motoren en auto’s. Als u een compleet voertuig met kenteken gaat verhandelen dan hoeft u het voertuig niet te registeren. Als u onderdelen van dat voertuig gaat doorverkopen of opkopen, dan moet u de onderdelen wel registreren.
Verplicht goederen registreren in Digitaal Opkopersregister (DOR)
U bent als opkoper verplicht de gekochte goederen te registreren in het Digitaal Opkopersregister (DOR). U krijgt automatisch inloggegevens voor het DOR als u zich heeft aangemeld op ikbenhandelaar.nl.
Waarvoor is het DOR bedoeld:
Opzoeken of iets gestolen is – als u iets wilt kopen
- Als u inlogt in het DOR kunt u een serienummer invullen en controleren of iets als gestolen geregistreerd staat bij de politie.
- Wanneer een voorwerp als gestolen geregistreerd staat moet u het voorwerp niet kopen. En moet u dit melden in het DOR. Uw melding komt dan bij de politie terecht.
Als u achteraf merkt dat u per ongeluk iets hebt gekocht wat gestolen is
- Via het DOR kunt u direct aangifte doen van heling.
- Na de aangifte kunt u via het DOR een aanvraag doen om uw geld terug te vragen van de klant die u het gestolen voorwerp heeft verkocht. Dit gaat via de Service Organisatie Directe Aansprakelijkheidsstelling (SODA). www.so-da.nl.